ಪ್ರಚಲಿತ ಘಟನೆಗಳು / Current Affairs

Share

1. Which sportsperson has won the 2018 Balkan Athlete of the year?
Answer: Luka Modric
1. 2018 ರ  ಬಾಲ್ಕನ್ ಅಥ್ಲೆಟ್  ಯಾವ ಕ್ರೀಡಾಳು ಗೆದ್ದಿದ್ದಾರೆ?
ಉತ್ತರ: ಲುಕಾ ಮಾಡ್ರಿಕ್
 
2. Which city was awarded Best Capital City in the Solid Waste Management in the Swachh Survekshan 2018 rankings?
Answer: Hyderabad
2. ಸ್ವಾಚ್ ಸರ್ವೆಕ್ಷನ್ 2018 ರ ಶ್ರೇಯಾಂಕಗಳಲ್ಲಿ ಘನ ತ್ಯಾಜ್ಯ ನಿರ್ವಹಣೆಗೆ ಯಾವ ನಗರವನ್ನು ಅತ್ಯುತ್ತಮ ಕ್ಯಾಪಿಟಲ್ ಸಿಟಿ ಶ್ರೇಯಾಂಕ ನೀಡಲಾಯಿತು?
ಉತ್ತರ: ಹೈದರಾಬಾದ್
 
3. Indian Railways has developed which AI-powered robot to check for faults in trains?
Answer: Ustad
3. ರೈಲುಗಳಲ್ಲಿ ದೋಷಗಳನ್ನು ಪರೀಕ್ಷಿಸಲು ಚಾಲಿತ ರೋಬೋಟ್ ಯಾವ ಭಾರತೀಯ ರೈಲ್ವೆ ಅಭಿವೃದ್ಧಿಪಡಿಸಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಉಸ್ತಾದ್
 
4. Which Indian organisation has launched a 'Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)’?
Answer: RBI
'Survey on Retail Payment Habits of Individuals (SRPHi)
4. ಯಾವ ಭಾರತೀಯ ಸಂಘಟನೆಯು 'ವ್ಯಕ್ತಿಗಳ ಚಿಲ್ಲರೆ ಪಾವತಿ ಹವ್ಯಾಸಗಳ (ಎಸ್ಆರ್ಪಿಪಿಐ) ಮೇಲೆ' ಸಮೀಕ್ಷೆಯನ್ನು ಪ್ರಾರಂಭಿಸಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಆರ್ಬಿಐ
 
 
5. The unique Chapparam (Chariot) festival 2018 has started in which state?
Answer: Tamil Nadu
5. ಚಪ್ಪರಾಮ್ (ರಥ) ಉತ್ಸವ 2018 ಯಾವ ರಾಜ್ಯದಲ್ಲಿ ಪ್ರಾರಂಭವಾಗಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ತಮಿಳುನಾಡು
 
6. Who is the author of the book "Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From"?
Answer: Tony Joseph
6. 'ಅರ್ಲಿ ಇಂಡಿಯ :ದಿ ಸ್ಟೋರಿ ಆಫ್ ಅವರ್ ಅನ್ಸಸ್ಟಾರ್ಸ್ ಅಂಡ್ ವೇರ್ ಕೇಮೆ ಫ್ರಮ್' ಎಂಬ ಪುಸ್ತಕ ಬರೆದ ಲೇಖಕರು ಯಾರು
ಉತ್ತರ: ಟೋನಿ ಜೋಸೆಫ್
 
7. Which city is the venue of the 12th Global Healthcare Summit 2018?
Answer: Mumbai
7. 12 ನೇ ಗ್ಲೋಬಲ್ ಹೆಲ್ತ್ಕೇರ್ ಸಮ್ಮಿಟ್ 2018 ರ ಸ್ಥಳ ಯಾವುದು?
ಉತ್ತರ: ಮುಂಬೈ
 
8. India is mandated to submit 2nd Biennial Update Report (BUR) on greenhouse gas inventory to which international organisation?
Answer: UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund )
8. ಹಸಿರುಮನೆ ಅನಿಲ ದಾಸ್ತಾನುಗಳ ಕುರಿತು 2 ನೇ ದ್ವೈವಾರ್ಷಿಕ ಅಪ್ಡೇಟ್ ವರದಿ ಸಲ್ಲಿಸಲು ಭಾರತವು ಯಾವ ಅಂತರರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಸಂಸ್ಥೆಗೆ ಆದೇಶ ನೀಡಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಯುನಿಸೆಫ್
 
9. Which union ministry has recently bought a booklet on cyber safety for school children?
Answer: Ministry of Home Affairs
9. ಇತ್ತೀಚೆಗೆ ಶಾಲಾ ಮಕ್ಕಳ ಸೈಬರ್ ಸುರಕ್ಷತೆಯ ಕುರಿತು ಯಾವ ಕೇಂದ್ರ ಸಚಿವಾಲಯವು ಬುಕ್ಲೆಟ್ ಅನ್ನು ಖರೀದಿಸಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಗೃಹ ವ್ಯವಹಾರಗಳ ಸಚಿವಾಲಯ
 
10. The Union Cabinet has recently approved Amendment in the POCSO Act of 2012. The act is related to which causes?
Answer: Child sexual abuse
 10. ಕೇಂದ್ರ ಕ್ಯಾಬಿನೆಟ್ ಇತ್ತೀಚೆಗೆ 2012 ರ POCSO ಆಕ್ಟ್ನಲ್ಲಿ ತಿದ್ದುಪಡಿಯನ್ನು ಅಂಗೀಕರಿಸಿದೆ. ಆಕ್ಟ್ ಯಾವ ಕಾರಣಗಳಿಗೆ ಸಂಬಂಧಿಸಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಮಕ್ಕಳ ಲೈಂಗಿಕ ಕಿರುಕುಳ

You may also like ->