ಪ್ರಚಲಿತ ಘಟನೆಗಳು / Current Affairs

Share

1. Transgenders can file sexual harassment case under which section of IPC?
Answer: Section 354A
1. ಟ್ರಾನ್ಸ್ಜೆಂಡರ್ಸ್ ಐಪಿಸಿಯ ಯಾವ ವಿಭಾಗದಲ್ಲಿ ಲೈಂಗಿಕ ಕಿರುಕುಳ ಪ್ರಕರಣ ದಾಖಲಿಸಬಹುದು?
ಉತ್ತರ: ವಿಭಾಗ 354 ಎ
 
2. ESAF Small Finance Bank (SFB) has recently got RBI nod to operate as a scheduled bank. Where Is The headquarters of ESAF?
ESAF Full Form: Evangelical Social Action Forum
Mr. K. Paul Thomas
(MD & CEO)
Answer: Thrissur
2. ಎಸ್ಎಸ್ಎಫ್ ಸಣ್ಣ ಹಣಕಾಸು ಬ್ಯಾಂಕ್ (ಎಸ್ಎಫ್ಬಿ) ಇತ್ತೀಚಿಗೆ ನಿಗದಿತ ಬ್ಯಾಂಕ್ ಆಗಿ ಕಾರ್ಯ ನಿರ್ವಹಿಸಲು ಆರ್ಬಿಐ ಸಮ್ಮತಿಸಿದೆ. ESAF ನ ಪ್ರಧಾನ ಕಾರ್ಯಾಲಯ ಎಲ್ಲಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ತ್ರಿಶೂರ್
 
3. Who has become the first Indian wicket-keeper to claim 20 catches in Test series?
Answer: Rishabh Pant
3. ಟೆಸ್ಟ್ ಸರಣಿಯಲ್ಲಿ 20 ಕ್ಯಾಚ್ಗಳನ್ನು ಪಡೆದ ಮೊದಲ ಭಾರತೀಯ ವಿಕೆಟ್-ಕೀಪರ್ ಯಾರು?
ಉತ್ತರ: ರಿಷಬ್ ಪಂತ್
 
4. Who is the newly appointed Chief Information Commissioner (CIC)?
Answer: Sudhir Bhargava
4. ಹೊಸದಾಗಿ ನೇಮಕಗೊಂಡ ಮುಖ್ಯ ಮಾಹಿತಿ ಆಯುಕ್ತ ಯಾರು?
ಉತ್ತರ: ಸುಧೀರ್ ಭಾರ್ಗವ
 
5. Who has been appointed the new Indian Ambassador to the US?
Answer: Harsh Vardhan Shringla
5. ಯುಎಸ್ಗೆ ಹೊಸ ಭಾರತೀಯ ರಾಯಭಾರಿಯಾಗಿ ನೇಮಕಗೊಂಡವರು ಯಾರು?
ಉತ್ತರ: ಹರ್ಷವರ್ಧನ್ ಶೃಂಗ್ಲಾ
 
6. Norman Gimbel, the Oscar & Grammy-winning lyricist has passed away. He was from which country?
Answer: United States
6.ಇತ್ತೀಚಿಗೆ  ನಾರ್ಮನ್ ಗಿಂಬೆಲ್ ರವರು ನಿಧನರಾದರು, ಇವರು  ಆಸ್ಕರ್ ಮತ್ತು ಗ್ರ್ಯಾಮಿ-ವಿಜೇತ ಗೀತಕಾರ. ಅವರು ಯಾವ ದೇಶದವರು?
ಉತ್ತರ: ಯುನೈಟೆಡ್ ಸ್ಟೇಟ್ಸ್
 
7. Who is the head of the government committee that suggested AICTE to stop setting up new engineering colleges from 2020?
Answer: BVR Mohan Reddy
All India Council for Technical Education (AICTE)
Headquarter New Delhi
Chairman Sahasrabude
7. 2020 ರಿಂದ ಹೊಸ ಎಂಜಿನಿಯರಿಂಗ್ ಕಾಲೇಜುಗಳನ್ನು ಸ್ಥಾಪಿಸುವುದನ್ನು ನಿಲ್ಲಿಸಲು ಎಐಸಿಟಿಇಗೆ ಸಲಹೆ ನೀಡಿದ ಸರ್ಕಾರಿ ಸಮಿತಿಯ ಮುಖ್ಯಸ್ಥ ಯಾರು?
ಉತ್ತರ: ಬಿ.ವಿ.ಆರ್ ಮೋಹನ್ ರೆಡ್ಡಿ
 
8. Which toll-free helpline has been launched by NHRC to file the complaint through Service Centre?
Answer: 14433
NHRC (National human Rights Commission of India)
Headquarter New Delhi
Chairman H.L Dattu
8. ಸೇವಾ ಕೇಂದ್ರದ ಮೂಲಕ ದೂರು ಸಲ್ಲಿಸಲು ಎನ್ಎಚ್ಆರ್ಸಿಯಿಂದ ಯಾವ  ಟೋಲ್-ಫ್ರೀ ಹೆಲ್ಪ್ಲೈನ್ ಅನ್ನು ಪ್ರಾರಂಭಿಸಲಾಗಿದೆ?
ಉತ್ತರ: 14433
 
9. Which country has announced 2019 as the ‘Year of Active Investment and Social Development’ in the backdrop of wider business with India?
Answer: Uzbekistan
9. ಭಾರತದೊಂದಿಗೆ ವ್ಯಾಪಕ ವ್ಯವಹಾರದ ಹಿನ್ನೆಲೆಯಲ್ಲಿ 'ಸಕ್ರಿಯ ಹೂಡಿಕೆ ಮತ್ತು ಸಾಮಾಜಿಕ ಅಭಿವೃದ್ಧಿಯ ವರ್ಷ' ಎಂದು 2019 ಅನ್ನು ಘೋಷಿಸಿದ ರಾಷ್ಟ್ರ ಯಾವುದು?
ಉತ್ತರ: ಉಜ್ಬೇಕಿಸ್ತಾನ್
 
10. Which Indian player has been named as the ICC Women's Cricketer of the Year 2018?
Answer: Smriti Mandhana
10. 2018 ರ ಐಸಿಸಿ ಮಹಿಳಾ ಕ್ರಿಕೆಟರ್ ಆಫ್ ದಿ ಇಯರ್ ಎಂದು ಯಾರನ್ನು ಘೋಷಿಸಲಾಗಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಸ್ಮೃತಿ ಮಂದಾನಾ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

You may also like ->

//