ಪ್ರಚಲಿತ ಘಟನೆಗಳು / Current Affairs

Share

1. Which Indian Armed Force has recently conducted 'Ex Clean Sea-2018’ at sea off Port Blair?
Answer: Indian Coast Guard
1. ಯಾವ ಭಾರತೀಯ ಸಶಸ್ತ್ರ ಪಡೆ ಇತ್ತೀಚೆಗೆ ಪೋರ್ಟ್ ಬ್ಲೇರ್ ಆಫ್ ಸಮುದ್ರದಲ್ಲಿ 'ಎಕ್ಸ್ ಕ್ಲೀನ್ ಸೀ-2018' ಅನ್ನು ನಡೆಸಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಭಾರತೀಯ ಕೋಸ್ಟ್ ಗಾರ್ಡ್
 
2. ‘Ideate for India’ is the joint collaboration between the National e-governance Division and which technological giant?
Answer:  Intel
2. 'ಇಡಿಯೇಟ್ ಫಾರ್ ಇಂಡಿಯಾ' ಎನ್ನುವುದು ರಾಷ್ಟ್ರೀಯ ಇ-ಗವರ್ನನ್ಸ್ ಡಿವಿಷನ್ ಮತ್ತು ಯಾವ ದೈತ್ಯ ತಾಂತ್ರಿಕ  ನಡುವಿನ ಜಂಟಿ ಸಹಯೋಗವಾಗಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಇಂಟೆಲ್
 
3. Who have won the IAAF Athletes of the Year award recently?
Answer:  Eliud Kipchoge & Ibarguen
The International Association of Athletics Federations (IAAF)
Headquarter : Monaco
President: Sebastine Coe
3. ಯಾರು ಇತ್ತೀಚೆಗೆ ವರ್ಷದ ಐಎಎಫ್ ಅಥ್ಲೆಟ್ಸ್ ಪ್ರಶಸ್ತಿಯನ್ನು ಗೆದ್ದಿದ್ದಾರೆ?
ಉತ್ತರ: ಎಲಿಯುಡ್ ಕಿಪ್ಚೋಗ್ ಮತ್ತು ಇಬಾರ್ಗುಯೆನ್
 
4. Which former Indian diplomat has been elected to an Asia Pacific seat on the UN's Committee on Economic, Social and Cultural Rights (CESCR)?
Answer:  Preeti Saran
4. ಯುಎನ್ನ ಆರ್ಥಿಕ, ಸಾಮಾಜಿಕ ಮತ್ತು ಸಾಂಸ್ಕೃತಿಕ ಹಕ್ಕುಗಳ ಸಮಿತಿ (ಸಿಇಎಸ್ಸಿಆರ್) ಮೇಲೆ ಏಷ್ಯಾ ಪೆಸಿಫಿಕ್ ಸ್ಥಾನಕ್ಕೆ ಯಾವ ಮಾಜಿ ಭಾರತೀಯ ರಾಜತಾಂತ್ರಿಕರನ್ನು ಆಯ್ಕೆ ಮಾಡಲಾಗಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಪ್ರೀತಿ ಸರನ್
 
5. Which state government has launched the SMART initiative for agribusiness & rural transformation?
Answer:  Maharashtra
5. ಯಾವ ರಾಜ್ಯ ಸರ್ಕಾರವು ಕೃಷಿ ಉದ್ಯಮ ಮತ್ತು ಗ್ರಾಮೀಣ ರೂಪಾಂತರಕ್ಕಾಗಿ SMART ಉಪಕ್ರಮವನ್ನು ಪ್ರಾರಂಭಿಸಿದೆ?
ಉತ್ತರ: ಮಹಾರಾಷ್ಟ್ರ
 
6. What is India’s position in terms of CO2 emitter in 2017, as per the recent study by the Global Carbon Project?
Answer:  4th
6. ಗ್ಲೋಬಲ್ ಕಾರ್ಬನ್ ಪ್ರಾಜೆಕ್ಟ್ನ ಇತ್ತೀಚಿನ ಅಧ್ಯಯನದಂತೆ, 2017 ರಲ್ಲಿ CO2 ಹೊರಸೂಸುವಿಕೆಯಲ್ಲಿ ಭಾರತದ ಸ್ಥಾನ ಏನು?
ಉತ್ತರ: 4 ನೇ
 
7. What is the theme of the 2018 World Soil Day (WSD)?
Answer:  Be the Solution to Spoil Pollution
7. 2018 ವರ್ಲ್ಡ್ ಸಾಯಿಲ್ ಡೇ (ಡಬ್ಲುಎಸ್ಡಿ) ನ ವಿಷಯ ಯಾವುದು?
ಉತ್ತರ: Be the Solution to Spoil Pollution
 
8. Who has been appointed the new Chief Economic Advisor (CEA)?
Answer:  Krishnamurthy Subramanian
8. ಹೊಸ ಮುಖ್ಯ ಆರ್ಥಿಕ ಸಲಹೆಗಾರರಾಗಿ ನೇಮಕಗೊಂಡವರು ಯಾರು?
ಉತ್ತರ: ಕೃಷ್ಣಮೂರ್ತಿ ಸುಬ್ರಹ್ಮಣ್ಯನ್
 
9. Maulana Asrar-ul-Haque Qasmi, who passed away recently, was the Lok Sabha MP from which Bihar constituency?
Answer:  Kishanganj
9. ಮೌಲಾನಾ ಅಸ್ರಾರ್ ಉಲ್ ಹಕ್ ಕಾಸ್ಮಿ ಇತ್ತೀಚೆಗೆ ನಿಧನರಾದರು, ಇವರು ಬಿಹಾರದ ಯಾವ ಕ್ಷೇತ್ರದ ಲೋಕಸಭಾ ಸದಸ್ಯರಾಗಿದ್ದರು?
ಉತ್ತರ: ಕಿಶನ್ಗಂಜ್
 
 
 
10. Which short story writer has bagged 2018 Sahitya Academy Award for the Kashmiri language?
Answer:  Mushtaq Ahmad Tantray
10. ಕಾಶ್ಮೀರಿ ಭಾಷೆಯಲ್ಲಿ ಯಾವ ಕಿರುಕಥಾ ಲೇಖಕ 2018 ಸಾಹಿತ್ಯ ಅಕಾಡೆಮಿ ಪ್ರಶಸ್ತಿ ಪಡೆದಿದ್ದಾರೆ?
ಉತ್ತರ: ಮುಸ್ತಾಕ್ ಅಹ್ಮದ್ ತಾಂತ್ರೆಯ
 
 
 

You may also like ->